In 2013 heb ik onder mentorschap van Turid Rugaas, expert op het gebied van kalmerende signalen bij honden, het onderzoek opgestart naar kalmerende signalen bij paarden.

Het doel was en is signalen te beschrijven die paarden geven in relatie tot prikkels in hun omgeving. Dit kunnen andere paarden zijn, andere dieren, mensen, geluiden, objecten en allerhande zaken. Ook kan het zijn dat het paard beschreven wordt in zijn omgeving terwijl er ogenschijnlijk geen prikkels zijn.

Om wishful thinking te voorkomen vormt filmmateriaal de basis van deze studie. Ik heb zelf, en in samenwerking met Ristin Olthof vele films gemaakt. Ook hebben verschillende mensen films ingestuurd. De films zijn uitvoerig geanalyseerd: genoteerd zijn de lichaamsbewegingen die het paard of paarden maken of andere dieren in de film. Ook genoteerd zijn de staartstand, orenstand, hoofd-nekstand, en de vorm van mond en ogen.
De paarden die gefilmd zijn, zijn gedomesticeerd. Zij leven nauw met mensen samen in een door mensen gecontroleerde leefomgeving. Dit kan qua lichaamssignalen een ander beeld geven dan paarden die onder vrijere omstandigheden leven.

De films die wij hebben genomen, zijn nooit in scene gezet. Bestaande situaties zijn gefilmd. Dit kan zijn een paard dat gezadeld wordt, een paard dat in de wei wordt gezet. Dit kan zijn een paard dat voor hem onbekende paarden passeert. Dit kan zijn een kennismaking van een nieuw paard dat in een voor hem onbekende groep in de wei wordt geplaatst. En natuurlijk nog vele andere mogelijkheden.

Inmiddels heb ik 220 films geanalyseerd. En er in de afgelopen jaren honderden uren film kijken opzitten. Ook heb ik reallife vele paarden geobserveerd die op dat moment niet gefilmd werden. Dit heeft geleid tot het optekenen van vele lichaamssignalen. Lichaamssignalen die ook een communicatieve functie kunnen hebben. Door het onderzoek ben ik staat gesteld verschillende signalen te groeperen en te duiden. Deze signalen heb ik daarnaast kunnen plaatsen op diverse communicatie ladders die ik gemaakt heb. Deze communicatie ladders laten zien, op welke manieren paarden met prikkels in hun omgeving omgaan. Als ze bijvoorbeeld geen spanning hebben, te maken hebben met stijgende, blijvende of afnemende spanning. De communicatieladders maken het gedrag van je paard, samen met uiterlijke kenmerken, herkenbaar en voor een deel voorspelbaar.

Het onderzoek heeft geleid tot een boekcontract en daarmee de publicatie van een boek. Deze zal in de zomer van 2017 verschijnen. In het boek heb ik de lichaamssignalen opgenomen die ik minimaal 35 keer in verschillende situaties heb gezien. Dit om over generalisatie van een enkel voorkomend signaal te voorkomen. Het boek bevat 176 pagina’s en ongeveer 275 foto’s. Op de homepagina kun je er meer over lezen.
De studie naar kalmerende signalen en andere lichaamssignalen blijft doorgaan. Ik blijf filmen en films analyseren en in mijn studie plaatsen. Mijn kennis kan daardoor alleen maar blijven groeien.

Mocht je mee willen doen dan kun je films insturen door op onderstaande foto te klikken. Je komt dan op de juiste We Transfer pagina. Je hulp en films worden zeer gewaardeerd.

CAL-achtergrond-WeTransfer klein

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen